Vendégszerető kis falu

2018.08.01. 10:39

A Villányi borvidék egyik legszebb faluja, Palkonya máig hűen őrzi a 18. században betelepült német szőlőművesek építészeti kultúráját. Legnevezetesebb műemléke az 53 présházból álló pincesor. A kulturális élményekkel teli kis faluban finom ételeket és zamatos borokat kóstolhatunk.

A horgászok kedvelt úti célja lehet, hiszen a falu három halastó ölelésében fekszik. Több gyalogtúra útvonalat is bejárhatnak a természetet kedvelők és a kirándulók, míg a kerékpár szerelmesei a nemzetközi „Három folyó” túraútvonalon haladhatnak át, ha a környéken járnak. Szakvezetéssel sétálhatunk el a Szársomlyóra, vagy a palkonyai szőlőhegyektől Kisharsányig, és informatív táblák
segítségével ismerhetjük meg a helyi természeti kincseket a Földtani tanösvényen, amely Villánykövesdtől Villányig tart.

Ha gyorsabb tempóra kapcsolnánk, érdemes benevezni a Palkonyai Dűlőfutásra. Az útvonal persze gyalogosan és túrázva is teljesíthető, és több mint 500 versenyzőt vonz évente a településre. A rövidebb (9,9 km) és a hosszabb (19 km) szakasz teljesítésében három frissítőpont segíti a résztvevőket, miközben körbeérnek a gyönyörű tájon keresztül.

Palkonyán nem csak kirándulni és túrázni lehet, a falu egyik különlegessége a Közösségi Herbárium és Oktatóközpont, melynek célja, hogy a helyi lakosok bevonásával bemutassák a természetben megtalálható gyógy- és fűszernövényeket, gombákat, valamint a mediterrán éghajlatnak köszönhetően itt élő lepkefajokat. A központban megismerhetjük a termesztés, gondozás, betakarítás és szárítás lépéseit, illetve az egyes növények és gombafajok mindennapi alkalmazhatóságát. A megtermelt fűszereket és gyógynövényeket a falu közösségi főzés és teázás alkalmával használja fel, emellett családoknak ajándékozza.