Siklós dicső múltja

2018.08.12. 08:30

Palkonyától pár kilométerre találjuk a siklósi várat, ami hazánk egyik fontos történelmi nevezetessége. Erődjének első falait a 13. században építették, és szintén ebből az időszakból származik első írásos emlékünk róla. Az évszázadok alatt több kézbe is került az épület, első birtokosa a Soklyósi család, utolsója a Benyovszky család volt. Többször is átépítették, és a második világháborút követően szállodaként, múzeumként és étteremként működött. Végül hasznosításának joga pályázat útján Siklós Város Önkormányzatához került, és a teljes épületet felújították.

Jelenleg állandó és időszaki kiállításokat szerveznek a várban, többek között megtekinthető a várbörtön, a bormúzeum és vinotéka, a reneszánsz bútorkiállítás, a középkori fegyver, vár- és hadtörténeti kiállítás, a várkápolna vagy a Tenkes kapitánya panoptikum.

A vár mellett érdemes ellátogatni a város vallási épületeihez is. A Batthyány család támogatásával felépített Református templom egyidős a magyarországi reformációval, a Ferencesek templomában máig megtekinthetőek az eredeti 14. századi freskók, a szerb letelepülők által emelt szerb-ortodox templomot az 1800-as években egy tűzvész után építették újjá, és itt található az Europa Nostra-díjas Malkocs Bej Dzsámi is. Ezenkívül közvetlenül Siklós mellett felfedezhetjük Magyarország egyik legjelentősebb és legkedveltebb zarándokhelyét, a Máriagyűdi Bazilikát, mely a Magyar Zarándokút végpontja.

Ismerjük meg Siklós érdekes történetét az egész családdal, hiszen a város minden korosztály számára érdekes programokkal várja a látogatókat.