Csobbanjunk együtt!

2018.08.08. 10:43

CSOBBANJUNK EGYÜTT!

Palkonyától nem messze bukkanhatunk az orfűi völgyre, ahol több kis falu négy tóval együtt alkot egységes üdülőterületet. Először a ’60-as években fogták fel völgyzáró gáttal a Mecsekből eredő karsztvizet, aminek köszönhetően felszíni víztározó jött létre. A 11 hektár területű, kiváló vízminőségű tóban fürdeni, horgászni és csónakázni is lehet. Az orfűi tórendszer ezenkívül még három másik tóból áll, melyek további 102 hektár vízfelületet biztosítanak a horgászok és a csobbanni vágyók számára. Fedezzük fel Orfű vízi világát, melyet a Vízfő-forrás táplál. A tanösvényen sétálva eljuthatunk a Vízfő-barlanghoz is, ahonnan egészen a védett égeres láperdőig vezet az út.

Orfűn a tavak mellett a Malommúzeumban megcsodálhatjuk az ország egyetlen ma is működő vízimalmát vagy a Mecsekben rejlő Trió barlangot is, amely a hegység legjelentősebb víznyelő barlangja. Legfőbb vonzereje változatosságában rejlik, szűk kuszodák, tágas aknák, széles folyosók, hasadékok és kürtők sokasága vár minket.

Ha erre járunk, akkor semmiképp ne hagyjuk ki az Orfűi Tájházat és Kemencés Udvart sem, ahol megismerkedhetünk elődeink szokásaival, életével. Az interaktív bemutató kellemes kikapcsolódást nyújt az egész családnak, miközben helyben készített, kemencében sült péksüteményeket is kóstolhatunk. A környék programlehetőségei között mindenki megtalálhatja a számára legérdekesebb időtöltést.

A vízkedvelők és a gyógyulni vágyók kedvelt úti célja lehet Orfű mellett a Harkányi Gyógyfürdő is. A 34-38 Celsius fokos víz elsősorban mozgásszervi, ízületi betegségek megelőzésében, gyógyításában, csontritkulás, krónikus nőgyógyászati gyulladások, valamint a nyirokkeringés zavarainak javításában segít. Emellett bizonyítottan hatásos a pikkelysömör tüneteinek enyhítésében is. Ha nem csak fürdőznénk benne, ivókúraként is hatékony, hiszen többek között javítja az emésztést, tágítja az ereket, fokozza az anyagcserét és csökkenti a vérnyomást. A gyógyvíz mellett pezsgőfürdőt, szaunát, hullámmasszázst és különböző wellness kezeléseket, gyógykozmetikumokat is kipróbálhatunk.

Kép forrása: www.termalfurdo.hu